trädgårdsdesign

din trädgård behöver en planlösning, precis som din bostad. trädgården kan liknas vid ett hus där rummens olika funktioner är anpassade utifrån dina behov och önskemål.

animated arrow down icon

om trädgårdsdesign

Din trädgård behöver en genomtänkt planlösning, precis som din bostad . Trädgården kan liknas vid ett hus där rummens olika funktioner är anpassade till dina behov och önskemål. Detsamma gäller för din trädgård där du kanske önskar dig en sittplats i skuggan, ett utekök,  nära till odling i köksträdgården, ett svalkande dopp i poolen, ett bad i spapool för stjärnklara kvällar, vindskyddad plats i kvällssolen eller en gräsyta för kubb och lek.

Att planera hur olika delar av trädgården ska utformas är inte alltid lätt, och det sker oftast inte i en handvändning utan tar tid. Idéer och intryck behöver du tänka igenom noggrant innan du beslutar om trädgårdens olika funktioner, former och accessoarer. 

När du behöver hjälp med att ta fram funktionerna, formerna, tema  och känslan i din trädgård är det klokt att anlita en trädgårdsarkitekt. Som trädgårdsdesigner har jag lång erfarenhet och kunskap om hur en trädgård designas utifrån olika behov och stilar – en trädgård med enhetligt tema och karaktär just för dig!

Att designa en trädgård handlar inte bara om att placera ut växter och stenplattor. Det handlar också om att skapa en levande och dynamisk miljö som följer med årstidernas skiftningar och där alla element harmoniserar med varandra. Det  skapar en helhet!

En god idé är att avvakta med starten av markentreprenaden tills din trädgårdsdesign är klar. Det minskar risken för senare misstag, att budgeten inte hålls eller att arbetet försenas.  Många gånger kan det vara klokt att genomföra förändringar i etapper för att nå bästa resultat.

Tillsammans tar vi oss igenom de viktiga stegen för att skapa en genomtänkt och hållbar trädgårdsdesign baserat på dina behov, önskemål, omgivningens karaktär och naturens förutsättningar.

läs mer om de olika tjänsterna

Behöver du hjälp på plats med nya idéer, konkreta tips  eller bolla olika frågeställningar?

Behöver du hjälp med att skapa en planlösning för din trädgård? En struktur för trädgården som…

Trädgårdsgestaltning passar dig när du vill ha ett mer genomarbetat och detaljrikt förslag till din trädgård…

Rätt växt på rätt plats är en förutsättning för en lyckad och hållbar plantering. Men hur lätt..

Visst kan man genomföra trädgårdsdesign på distans. Det är ett utmärkt alternativ när du bor en bra…

Att belysa utomhusmiljön ger dig nya dimensioner i din trädgård…

hur går vi tillväga?

Att designa en trädgård är en kreativ och spännande process men som kräver en noggrann analys av tomten och planering. För Life4Garden är ett nära samarbete, och att du känner dig bekväm med mig, avgörande för att vi tillsammans ska kunna skapa den trädgård du drömmer om. Designprocessen tar tid, och det är viktigt för att du ska kunna göra rätt val i designprocessen.

 • STEG 1;
  Innan vårt första möte, fundera på hur du vill använda trädgården. Vad är bra eller dåligt? Vad saknar du? Vad gillar du att göra? Vad får dig att må bra? Ta hjälp av frågeformuläret som du hittar längre ner på sidan.
 • STEG 2;
  Första gången vi ses vill jag att du berättar om dina idéer, önskemål, behov och förväntningar m.m men vi tar också en kort tur i trädgården. Fundera över tidsperspektiv och prioriteringar, hur mycket tid du själv vill lägga på trädgården och din budget. Efter det här kostnadsfria mötet får du en offert av mig.
 • STEG 3;
  En platsanalys och inmätning av nivåer och funktioner är själva startskottet för designprocessen. Tomtens förutsättningar och dina behov sätter de stora dragen i trädgårdsdesignen. En första presentation ger en tydlig bild av hur trädgården kommer se ut och upplevas. Du får ritningar i plan vy och 3D digitalt innan presentationen. 3D vyerna visar trädgården på ett lättillgängligt, realistiskt och estetiskt tilltalande sätt, ett bra komplement till ritningar i plan vy.
 • STEG 4;
  När den konceptuella planen – funktion och form – är klar kompletteras designen med växter, hårda material, mönster, belysning m.m. Under hela processen gör vi avstämningar digitalt och självklart kan du revidera designen.
 • STEG 5;
  När designen av trädgården är klar ses vi på plats hos dig för en avslutade presentation. I samband med presentationen får ni all dokumentation, både digitalt och i pappersformat levererat i en vacker vävmapp.


Jag ber dig beställa en situationsplan över trädgården och fasadritningar på huset hos kommunen som vi kan utgå från när vi ses första gången.

Life4Garden ritar trädgården ovan jord – vi tar hänsyn till det vi vet och ser, men vid anläggning är det markägarens ansvar att kontrollera kablage, vattenledningar m.m. som finns under markytan.